françaisFrançais françaisNederlands françaisEnglish

Biografie: Professor Kypros Nicolaides

Kypros NicolaidesProfessor Kypros Nicolaïdes is één van de pioniers in de fœtale geneeskunde. Hij lag aan de basis van meerdere grote en revolutionaire ontdekkingen in de behandeling van de foetus.

Hij introduceerde de screening voor chromosomale afwijkingen en de morfologische afwijkingen van de foetus op echografie. Hij werkte mee aan de verbetering van de detectie en preventie van pre-eclampsie, de vroeggeboortes en was één van de grondleggers van de foetale therapie in utero.

Hij is de auteur van enkele duizenden wetenschappelijke artikels omtrent dit thema.

Op dit moment is hij directeur van de dienst foetale geneeskunde in het King’s College Ziekenhuis in Londen, hetwelk gekend staat als het grootste centrum van foetale geneeskunde ter wereld en waar jaarlijks enkele tientallen geneesheren zich komen bekwamen in de foetale geneeskunde.

Professor Jacques Jani was één van deze en ervaarde Professor Nicolaides als zijn mentor gedurende een 2-tal jaar. Tot op heden is Professor Nicolaïdes een mentor van Professor Jani. Deze jarenlange samenwerking en erkenning heeft geleid tot de inhuldiging van het ‘Centrum Foetale Geneeskunde K. Nicolaïdes’ in het Brugmann Ziekenhuis op het moment dat Professor Jani diensthoofd Gynaecologie en Verloskunde werd.