françaisFrançais françaisNederlands françaisEnglish

Ik wil doneren

Voelt u zich ook aangesproken door de verschillende domeinen van de foeto-maternele geneeskunde?

U kan ons helpen door vrijwillig een donatie te doen dewelke ons zal helpen in ons wetenschappelijk onderzoek. Op die manier kunnen wij nieuwe technologiën ontwikkelen en evalueren teneinde de behandeling van de zwangere vrouw te verbeteren.
Uw donatie is welkom op het bankrekening
BE52 0016 7853 7409

BNP Paribas Fortis
Rijksweg 302, 8710 Wielsbeke, Belgie
SWIFT code: GEBABEBB

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

Klik hier om uw afspraak te maken

Frequent gestelde vragen

Welke Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt uitgevoerd in Brussel?

De Harmony® test van de firma Ariosa diagnostics (http://www.ariosadx.com/).

Er bestaan 3 andere Amerikaanse firma’s die de NIPT test uitvoeren:

Er is eveneens een Duitse firma die de test uitvoert:

Tenslotte bestaat er ook een Chinese test:

Klik hier om een vergelijking te lezen.

Kom ik in aanmerking voor een NIPT?

Met andere woorden wat zijn de contra-indicaties voor deze test?

Als de nekplooimeting, die gemeten wordt tijdens de eerste trimester echo, minder is dan 3.5 mm, dan is de Harmony® test uw beste optie om meer zekerheid te hebben. Met een nekplooimeting van meer dan 3.5 mm, is er nog een mogelijkheid voor een Harmony® test, maar dit moet echter besproken worden met Prof J.Jani. De test kan ook uitgevoerd worden in tweeling zwangerschappen, evenals in het kader van een eiceldonatie. Globaal gezien is de test dus een optie voor de meeste zwangere vrouwen.

Blijven de nekplooimeting en/of de gecombineerde test nuttig als ik een NIPTest laat doen?

De nekplooimeting is een heel belangrijke meting tijdens de zwangerschap. De Harmony® test is uiteraard veel gevoeliger voor de depistage van trisomie 21 dan de nekplooimeting, maar deze laatste is specifiek gericht voor trisomie 21, trisomie 18 en trisomie 13, terwijl de nekplooimeting een indirect teken is van honderden chromosomale, genetische en/of structurele afwijkingen.

Het is dus zeer belangrijk te onthouden dat de Harmony® test de nekplooimeting niet vervangt bij de echografie. De gecombineerde test, rekening houdend met de biochemie van de 1ste trimester (meting van PAPPA test en van βHCG) heeft echter minder belang als een Harmony® test is uitgevoerd. Het beste bestaat er dus in om een gecombineerde test te doen Harmony® met een meting van de nekplooi zodat we met zekerheid kunnen zeggen dat uw baby geen risico heeft voor trisomie 21 maar eveneens voor andere chromosomale, genetische en/of structurele afwijkingen zoals de hartafwijkingen.

Indien u de Harmony® test laat uitvoeren in het UVC Brugmann tussen 11 en 13 weken + 6 dagen (periode waarin de nekplooi kan gemeten worden), dan kan u zonder bijkomende kosten de Harmony® test doen met de nekplooimeting. De echografie die wij uitvoeren is een medische echografie met nekplooimeting en meting van het neusbeen maar eveneens meten wij de bloedcirculatie in de ductus venosus en ter hoogte van de tricuspidalisklep.

Op welke termijn in de zwangerschap kan ik de test bij u laten doen?

De test kan uitgevoerd worden vanaf 10 weken en theoretisch gezien tot op het einde van de zwangerschap. Het is echter altijd beter net na de eerste trimeter echo (nekplooimeting).

Wat houdt de test precies in?

Het is een eenvoudige bloedafname.

Moet ik nuchter zijn voor de bloedafname?

U moet niet nuchter zijn voor uw bloedafname.

Is er een risico verbonden aan de Harmony® test?

Er is geen risico voor een miskraam verbonden aan de Harmony® test zoals dat wel het geval is voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie (1% risico).

Hoe betrouwbaar is de Harmony® test?

Ondertussen zijn ongeveer 200.000 patiënten getest en de reeds gekende resultaten blijken heel betrouwbaar: meer dan 99.5% detectie voor trisomie 21 en minder dan 0.01% valse positieve resultaten. Wij kunnen op dit moment nog niet zeggen of de test even betrouwbaar is als een vruchtwaterpunctie voor de detectie van trisomie 21 omdat de test nog te recent is.

De Harmony® test is één van de verschillende NIPTesten die beschikbaar zijn op de markt maar wel één van de meeste betrouwbare. Hier is een lijst van recente studies betreffende deze DNA analyse:

Lukt de test altijd?

In 2% van de gevallen is het mogelijk dat er onvoldoende foetaal DNA aangetroffen wordt in uw bloed. In dit geval wordt aangeraden om een tweede bloedafname te doen. Vanzelfsprekend gebeurt dit zonder extra kosten. Indien de tweede bloedafname eveneens onvoldoende DNA bevat wordt u terugbetaald.

Welke kosten zijn er aan het onderzoek verbonden en wat wordt er precies getest?

De kosten voor de raadpleging + een eventuele nekplooimeting alsook andere echografische markers van chromosomale/genetische en structuuranomaliën (indien nog niet gedaan) + de Harmony® test voor trisomie 21, 18 en 13 + de verzendingskosten bedraagt momenteel in totaal 500 €.

Voor een supplement van 100 € kunnen eveneens chromosomale afwijkingen gelinkt aan geslacht (XO, XXX, XXY en XYY) alsook het geslacht van uw baby bepaald worden.

Komt het ziekenfonds tussen in de betaling?

Tot nu toe jammer genoeg niet.

Kan ik op korte termijn een afspraak krijgen voor de Harmony® test?

De test gebeurt gewoonlijk op afspraak elke dinsdag, woensdag of donderdagmorgen. Uitgezonderd de vrijdag kan de test ook uitgevoerd worden op maandagmorgen, evenals tijdens de namiddagen van maandag tot woensdag enkel en alleen na speciale aanvraag via e-mail aan Prof. Jani. Wij doen ons best om alle patiënten reeds na enkele dagen te zien.

Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt zelf een afspraak maken via www.niptest.be en het gewenste tijdstip kiezen.

Klick hier om de instructies voor de online calendar te download.

U kiest uw voorkeurstaal en nadien klikt u op:

« U wenst voor de allereerste keer een afspraak via internet te maken in deze praktijk EN u bent GEEN GEKENDE patiënt in de praktijk »

Nadien klikt u op:

« Klik hier om u in te schrijven als nieuwe patiënt in het agendasysteem van de praktijk »

Nadat u enkele belangrijke gegevens hebt ingevuld voor het openen van uw dossier kan u uw afspraak zelf kiezen.

Indien u problemen ondervindt bij het zoeken van een geschikte afspraak of indien u vlugger een afspraak wenst dan voorgesteld door het systeem kan u altijd een e-mail sturen naar het volgende e-mail adres: jacques.jani@chu-brugmann.be met vermelding van uw voorkeurstijdstip.

Onder normale omstandigheden krijgt u binnen 24 uur een antwoord. U moet alleen in de titel van uw e-mail vermelden dat uw mailt i.v.m. een NIPT of een Harmony® test.

Hoe lang laat de uitslag van de test op zich wachten?

De resultaten bekomen we in 90% van de gevallen binnen 9 tot 10 werkdagen, in zeldzame gevallen kan dit echter 2 weken duren. We kunnen dus niet 100% garanderen dat we het resultaat verkrijgen binnen de 10 dagen.

Hoe krijg ik de uitslag?

Een kopie van de uitslag zal worden opgestuurd naar uw thuisadres. Omdat wij weten dat u ongerust bent i.v.m. het resultaat, en om u niet onnodig lang te laten wachten, krijgt u een telefoontje of een e-mail van ons zodra wij het resultaat hebben, zelfs indien dit in het weekend is. Het heeft geen zin om ons te bellen of te mailen voor de tijdstermijn van 2 weken nadat de test verstreken is.

Waar wordt de test uitgevoerd?

In de dienst Foetale Geneeskunde, Universitair Ziekenhuis Brugmann, Brussel.
Het adres van het ziekenhuis is:

Brugmann ziekenhuis, Site Horta
A. Van Gehuchtenplein 4
1020 Jette (Brussel)

Klick hier om de site map te download.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis mag u zich begeven naar het gebouw 'Materniteit' (ingang E4), gelijkvloers, Foetale Geneeskunde.

U mag aan het onthaal laten weten dat u een afspraak hebt met Prof Jacques Jani.

Wat moet ik meebrengen?

Voor de patiënten uit Nederland die al een eerste trimester echografie gepland hebben of reeds gedaan hebben, hoeft u enkel de verslagen mee te brengen (inclusief het resultaat van de risico bepaling van de geïntegreerde test).

Hoe ga ik de betaling doen?

De betaling dient u uit te voeren via een eenvoudige bankoverschrijving, binnen de 48 uren na de receptie van de factuur op de dag van de test.

Welke zijn de nuttige telefoonnummers om bij te houden ?

Secretariaat gynaecologie-verloskunde van het UVC Brugmann:
0032 2 477 2930 et 0032 2 477 2970

Dienst van de fœtale geneeskunde van het UVC Brugmann:
0032 2 477 2958

Fetal Medicine Foundation Belgium:
0032 471 86 86 86